Elementele nutritive esențiale pentru plantele de cultură

17 octombrie 2022
Publicat:Naturevo SRL

Clasificarea elementelor nutritive pentru dezvoltarea plantelor

Azot:

Funcții în plantă

● element esențial în toate organismele vii

● necesar tuturor celulelor

● întâlnit în protoplasma celulelor

● componentă majoră a proteinelor și aminoacizilor

● componentă majoră a clorofilei care convertește lumina solară în energie pentru plantă

● influențează atât randamentul cât și calitatea

Carența de azot

● frunze îngălbenite sau verde deschis începând de la baza spre vârf – unele plante dezvoltă culori roșietice sau oranj

● oprirea sau îngreunare a creșterii

● nivel scăzut de proteine în furaje și cereale

● rezistența scăzută la boli și dăunători

● fructe mai mici

● randament scăzut

● durata de depozitare mai mică

Fosfor:

Funcții în plantă

● esențialmente necesar pentru diviziunea celulara și pentru formarea noilor celule

● necesar în fotosinteză

● implicat în formarea zaharidelor și a polizaharidelor (amidon, celuloză)

● transfer de energie (ATP)

● transport de carbohidrați

Carența de fosfor

● creștere redusă – uneori oprită, alteori evidentă cu internoduri scurtate, frunze mai mici nedezvoltate

● culoare verde închis cu tentă violacee la unele culturi

● frunze violet în alte culturi ex. porumb, crucifere

● fructe mici și diforme – pot fi și moi, cu durată de stocare scăzută

● dezvoltare slabă a semintelor și fără putere de germinație

Potasiu:

Funcții în plantă

● ajută fotosinteză și funcțiile clorofilei

● important în formarea și translocarea amidonului, zaharurilor și grăsimilor

● implicat în formarea proteinelor

● ajută acțiunile enzimelor

● ajută celula să își păstreze presiunea internă

● reduce ofilirea și respirația prin păstrarea echilibrului dintre săruri și apă în celulă

● îmbunătățește calitatea recoltei

● mărește rata de creștere a rădăcinilor și rezistența la boli și secetă

Carența de potasiu

● decolorare și îngălbenire a frunzelor vechi care mai apoi manifestă uscarea marginilor (diferite plante au propriile simptome vizuale pentru această deficiență)

● creșterea plantei este redusă

● rezistența la boli este redusă

● tulpinile sunt slăbite

● semințele și fructele sunt diforme

Calciu:

Funcții în plantă

● necesar pentru funcționarea și creșterea adecvată a meristemelor apicale

● formează compuși care fortifică pereții celulari

● ajută în diviziunea celulară și în elongație

● neutralizează acizii organici

● ajută în funcționarea corectă și permeabilitatea membranelor celulare

● reglează sinteza proteinelor și încetinește procesul de îmbătrânire

Carența de calciu

● mugurii terminali și vârfurile rădăcinilor se dezvoltă anormal

● sistemul radicular diminuat

● frunzele nu se deschid normal, vârful se lipește de următoarele frunze

● fructe moi “senescent breakdown” și durată de stocare scăzută

● tulburări interne și externe la multe fructe și legume

Magneziu:

Funcții în plantă

● singurul mineral conținut de molecula de clorofilă

● ajută planta să formeze amidon și zaharuri

● joacă un rol important în translocarea fosforului

● ajută la funcționarea multor enzime

Carența de magneziu

● cloroza intervenală începe de la vârfurile frunzelor vechi; nervurile rămân verzi, dar zonele clorotice se schimbă de la galben la maro (în funcție de plante)

● frunzele devin casante și necrotice, pot cădea prematur

● randamentul este redus serios

● frunzele de bumbac dezvoltă o culoare roșu-violet printre nervuri verzi

● unele varietăți de struguri negrii și sâmburoase pot dezvolta zone intervenale clorotice roșii

Sulf:

Funcții în plantă

● cerințe similare cu ale fosforului în plante

● componentă a multor aminoacizi esențiali pentru producția proteinelor

● ajută activitatea unor enzime și vitamine

● este necesar în formarea clorofilei

● deficiențele afectează cantitatea de ulei din unele culturi uleioase și calitatea de copt a culturii de grâu

● ajută în stabilizarea azotului

● este necesar pentru formarea nodozităților la legume

Carența de sulf

● similar cu deficiențele de azot (o decolorare sau îngălbenire uniformă a frunzei, cu mențiunea că la sulf începe cu frunzele noi, pe când la azot pornește de la cele vechi)

● în leguminoase, nodulii produși sunt mai mici, mai mult palizi decât roz, și puțini

● deficiențele la recoltare includ randament scăzut, nivel scăzut al proteinelor și glutenului

Bor:

Funcții în plantă

● joacă un rol important în diviziunea celulară

● ajută la translocarea calciului

● rol în sinteza proteinelor

● metabolismul carbohidraților

● rol în viabilitatea polenului și fertilitate

● fixarea și formarea florilor și fructelor

● formarea hormonilor

Carența de bor

● tesuturi îngroșate, denivelate și casante (crapă, se despică, uneori apare gumoza)

● suprafața frunzei, pețiolul, pedunculul și între nervuri dezvoltă crăpături și un aspect ca de plută

● flori, semințe și fructe reduse ca număr

● punctele de creștere pot fi inhibate, formând multiple creșteri laterale

● fructe moi, mici și diforme

● tulburări în pulpa internă și crăpături în fructe și legume

● putrezirea cilindrului central al rădăcinii

Fier:

Funcții în plantă

● necesar în formarea clorofilei

● ajută în fotosinteză

● implicat în procesele de oxidare care eliberează energie din amidon și enzime

● ajută la formarea proteinelor

● implicat în transformarea nitraților în amidon în plantă

● ajută respirația

Carența de fier

● la frunzele tinere apare cloroza internervurală cu menținerea nervurilor verzi

● în sezon: îngălbenirea frunzelor (marginile și vârful se pot usca)

● creștere diminuată

● randament redus și calitate scăzută

Zinc:

Funcții în plantă

● necesar în formarea hormonului “auxină” responsabil pentru diviziunea celulară și creșterea meristemelor apicale

● implicat în multe sisteme enzimatice

● necesar în formarea clorofilei

● sinteza acizilor nucleici

● are rol în aportul și folosirea apei în plantă

Carența de zinc

● creștere diminuată

● frunze micșorate și diforme

● “cloroză” care duce la necroză și căderea prematură a plantelor

● “rosetting” și/sau “frunze mici” în pomii fructiferi

● dungarea frunzelor la porumb

● pete arămii în frunze vechi, apoi imprimă un aspect pestriț al legumelor

● dezvoltare redusă a fructelor

Cupru:

Funcții în plantă

● necesar pentru formarea clorofilei

● ajută la fotosinteză

● ajută în producția cuproenzimelor și proteinelor

● implicat în multe sisteme enzimatice

● implicat în procese de oxidare-reducere (RED-OX) și în formarea ligninei

● ajută la controlul circulației apei în plantă

● necesar pentru producția semințelor

Carența de cupru

● cloroza marginală a frunzelor tinere, uneori cu necrozarea vârfurilor (uneori severă)

● devitalizarea crenguțelor

● uneori necroze și pete maronii pe suprafața frunzei

● randament redus și calitate scăzută a fructelor

Mangan:

Funcții în plantă

● esențial pentru producția de clorofilă și fotosinteză

● ajută în metabolismul azotului și al carbohidraților

● implicat în multe activități enzimatice

● se combină cu fier, cupru și zinc pentru a ajuta în procesele de creștere a plantei

Carența de mangan

● cloroza frunzelor care au ajuns recent la maturitate, fără scăderea în dimensiuni a frunzei

● împestrițare vagă în unele plante cu frunze late

● boabele mici pot fi striate longitudinal (ex. la ovaz)

Molibden:

Funcții în plantă

● este un co-factor în formarea enzimei nitrat-reductază

● ajută la transformarea nitraților de amoniu (în faza inițială a sintezei proteinelor)

● esențial pentru Rhyzobia, ca să fie posibilă fixarea aerobă (atmosferică) a nitrogenului în culturile leguminoase

● ajută plantele să folosească azotul în forma nitrică

● implicat în metabolismul fosfaților și a fierului

Carența de molibden

● efecte similare cu azotul: îngălbenire sau culori palide

● diminuare și necroze ale marginilor și vârfului frunzei (simptomele încep de la frunzele vechi)

● aglomerarea frunzelor în vârf la crucifere

● florile se ofilesc sau sunt suprimate

Disponibilitatea nutrienților în sol, în funcție de pH