Elementele nutritive esențiale pentru plantele de cultură
17 octombrie 2022Publicat:Naturevo SRL
Clasificarea elementelor nutritive pentru dezvoltarea plantelor
Azot:
Funcții în plantă
● element esențial în toate organismele vii
● necesar tuturor celulelor
● întâlnit în protoplasma celulelor
● componentă majoră a proteinelor și aminoacizilor
● componentă majoră a clorofilei care convertește lumina solară în energie pentru plantă
● influențează atât randamentul cât și calitatea
Carența de azot
● frunze îngălbenite sau verde deschis începând de la baza spre vârf – unele plante dezvoltă culori roșietice sau oranj
● oprirea sau îngreunare a creșterii
● nivel scăzut de proteine în furaje și cereale
● rezistența scăzută la boli și dăunători
● fructe mai mici
● randament scăzut
● durata de depozitare mai mică
Fosfor:
Funcții în plantă
● esențialmente necesar pentru diviziunea celulara și pentru formarea noilor celule
● necesar în fotosinteză
● implicat în formarea zaharidelor și a polizaharidelor (amidon, celuloză)
● transfer de energie (ATP)
● transport de carbohidrați
Carența de fosfor
● creștere redusă – uneori oprită, alteori evidentă cu internoduri scurtate, frunze mai mici nedezvoltate
● culoare verde închis cu tentă violacee la unele culturi
● frunze violet în alte culturi ex. porumb, crucifere
● fructe mici și diforme – pot fi și moi, cu durată de stocare scăzută
● dezvoltare slabă a semintelor și fără putere de germinație
Potasiu:
Funcții în plantă
● ajută fotosinteză și funcțiile clorofilei
● important în formarea și translocarea amidonului, zaharurilor și grăsimilor
● implicat în formarea proteinelor
● ajută acțiunile enzimelor
● ajută celula să își păstreze presiunea internă
● reduce ofilirea și respirația prin păstrarea echilibrului dintre săruri și apă în celulă
● îmbunătățește calitatea recoltei
● mărește rata de creștere a rădăcinilor și rezistența la boli și secetă
Carența de potasiu
● decolorare și îngălbenire a frunzelor vechi care mai apoi manifestă uscarea marginilor (diferite plante au propriile simptome vizuale pentru această deficiență)
● creșterea plantei este redusă
● rezistența la boli este redusă
● tulpinile sunt slăbite
● semințele și fructele sunt diforme
Calciu:
Funcții în plantă
● necesar pentru funcționarea și creșterea adecvată a meristemelor apicale
● formează compuși care fortifică pereții celulari
● ajută în diviziunea celulară și în elongație
● neutralizează acizii organici
● ajută în funcționarea corectă și permeabilitatea membranelor celulare
● reglează sinteza proteinelor și încetinește procesul de îmbătrânire
Carența de calciu
● mugurii terminali și vârfurile rădăcinilor se dezvoltă anormal
● sistemul radicular diminuat
● frunzele nu se deschid normal, vârful se lipește de următoarele frunze
● fructe moi “senescent breakdown” și durată de stocare scăzută
● tulburări interne și externe la multe fructe și legume
Magneziu:
Funcții în plantă
● singurul mineral conținut de molecula de clorofilă
● ajută planta să formeze amidon și zaharuri
● joacă un rol important în translocarea fosforului
● ajută la funcționarea multor enzime
Carența de magneziu
● cloroza intervenală începe de la vârfurile frunzelor vechi; nervurile rămân verzi, dar zonele clorotice se schimbă de la galben la maro (în funcție de plante)
● frunzele devin casante și necrotice, pot cădea prematur
● randamentul este redus serios
● frunzele de bumbac dezvoltă o culoare roșu-violet printre nervuri verzi
● unele varietăți de struguri negrii și sâmburoase pot dezvolta zone intervenale clorotice roșii
Sulf:
Funcții în plantă
● cerințe similare cu ale fosforului în plante
● componentă a multor aminoacizi esențiali pentru producția proteinelor
● ajută activitatea unor enzime și vitamine
● este necesar în formarea clorofilei
● deficiențele afectează cantitatea de ulei din unele culturi uleioase și calitatea de copt a culturii de grâu
● ajută în stabilizarea azotului
● este necesar pentru formarea nodozităților la legume
Carența de sulf
● similar cu deficiențele de azot (o decolorare sau îngălbenire uniformă a frunzei, cu mențiunea că la sulf începe cu frunzele noi, pe când la azot pornește de la cele vechi)
● în leguminoase, nodulii produși sunt mai mici, mai mult palizi decât roz, și puțini
● deficiențele la recoltare includ randament scăzut, nivel scăzut al proteinelor și glutenului
Bor:
Funcții în plantă
● joacă un rol important în diviziunea celulară
● ajută la translocarea calciului
● rol în sinteza proteinelor
● metabolismul carbohidraților
● rol în viabilitatea polenului și fertilitate
● fixarea și formarea florilor și fructelor
● formarea hormonilor
Carența de bor
● tesuturi îngroșate, denivelate și casante (crapă, se despică, uneori apare gumoza)
● suprafața frunzei, pețiolul, pedunculul și între nervuri dezvoltă crăpături și un aspect ca de plută
● flori, semințe și fructe reduse ca număr
● punctele de creștere pot fi inhibate, formând multiple creșteri laterale
● fructe moi, mici și diforme
● tulburări în pulpa internă și crăpături în fructe și legume
● putrezirea cilindrului central al rădăcinii
Fier:
Funcții în plantă
● necesar în formarea clorofilei
● ajută în fotosinteză
● implicat în procesele de oxidare care eliberează energie din amidon și enzime
● ajută la formarea proteinelor
● implicat în transformarea nitraților în amidon în plantă
● ajută respirația
Carența de fier
● la frunzele tinere apare cloroza internervurală cu menținerea nervurilor verzi
● în sezon: îngălbenirea frunzelor (marginile și vârful se pot usca)
● creștere diminuată
● randament redus și calitate scăzută
Zinc:
Funcții în plantă
● necesar în formarea hormonului “auxină” responsabil pentru diviziunea celulară și creșterea meristemelor apicale
● implicat în multe sisteme enzimatice
● necesar în formarea clorofilei
● sinteza acizilor nucleici
● are rol în aportul și folosirea apei în plantă
Carența de zinc
● creștere diminuată
● frunze micșorate și diforme
● “cloroză” care duce la necroză și căderea prematură a plantelor
● “rosetting” și/sau “frunze mici” în pomii fructiferi
● dungarea frunzelor la porumb
● pete arămii în frunze vechi, apoi imprimă un aspect pestriț al legumelor
● dezvoltare redusă a fructelor
Cupru:
Funcții în plantă
● necesar pentru formarea clorofilei
● ajută la fotosinteză
● ajută în producția cuproenzimelor și proteinelor
● implicat în multe sisteme enzimatice
● implicat în procese de oxidare-reducere (RED-OX) și în formarea ligninei
● ajută la controlul circulației apei în plantă
● necesar pentru producția semințelor
Carența de cupru
● cloroza marginală a frunzelor tinere, uneori cu necrozarea vârfurilor (uneori severă)
● devitalizarea crenguțelor
● uneori necroze și pete maronii pe suprafața frunzei
● randament redus și calitate scăzută a fructelor
Mangan:
Funcții în plantă
● esențial pentru producția de clorofilă și fotosinteză
● ajută în metabolismul azotului și al carbohidraților
● implicat în multe activități enzimatice
● se combină cu fier, cupru și zinc pentru a ajuta în procesele de creștere a plantei
Carența de mangan
● cloroza frunzelor care au ajuns recent la maturitate, fără scăderea în dimensiuni a frunzei
● împestrițare vagă în unele plante cu frunze late
● boabele mici pot fi striate longitudinal (ex. la ovaz)
Molibden:
Funcții în plantă
● este un co-factor în formarea enzimei nitrat-reductază
● ajută la transformarea nitraților de amoniu (în faza inițială a sintezei proteinelor)
● esențial pentru Rhyzobia, ca să fie posibilă fixarea aerobă (atmosferică) a nitrogenului în culturile leguminoase
● ajută plantele să folosească azotul în forma nitrică
● implicat în metabolismul fosfaților și a fierului
Carența de molibden
● efecte similare cu azotul: îngălbenire sau culori palide
● diminuare și necroze ale marginilor și vârfului frunzei (simptomele încep de la frunzele vechi)
● aglomerarea frunzelor în vârf la crucifere
● florile se ofilesc sau sunt suprimate
Disponibilitatea nutrienților în sol, în funcție de pH