Rolul potasiului in organismele vegetale
10 mai 2017Publicat:ing. Mihai Dehelean
Potasiul este un element indispensabil atat plantelor cat si animalelor. Importanta sa rezulta din numeroasele functii fiziologice si biochimice pe care le indeplineste in organism. Plantele consuma in mai mare masura potasiul fata de alte metale alcaline; el se acumuleaza in toate organele si tesuturile, cu exceptia graunciorilor de clorofila
Majoritatea potasiului din planta (circa 99%) se afla sub forma de ioni liberi in sucul celular si in stare de adsorbtie la coloizii citoplasmei celulare; restul potasiului este retinut in forme neschimbabile in mitocondrii si citoplasma. Proportia potasiului adsorbit creste treptat, pe masura ce planta ajunge la maturitate.
In organismul vegetal potasiul prezinta o mare mobilitate, putand fi usor redistribuit din frunzele in varsta, catre cele tinere sau catre tesuturile meristematice. Potasiul absorbit prin radacina este dirijat in special catre tesuturile de crestere ale plantei.
Nevoia de potasiu a plantelor devine cu atat mai accentuata cu cat in solutia solului se gasesc cantitati mai mari de ioni NH4+ si H2PO4– de aceea, pe soluri cu continut scazut de potasiu in forme accesibile, folosirea de ingrasaminte cu N si P poate accentua insuficienta de potasiu la plantele cultivate, cu repercusiuni asupra productiei.
Potasiul manifesta o anumita actiune competitiva si in ceea ce priveste absorbtia unora dintre microelemente. Astfel, continutul ridicat de K in mediul de nutritie micsoreaza patrunderea borului in plante. O actiune asemanatoare se manifesta in cazul cuprului si al manganului. Dimpotriva intre ionii K si cei de molibden are loc actiune sinergica, in sensul ca ionii de Mo favorizeaza patrunderea K in organismele vegetale, si invers.
Cu toate ca potasiul nu intra in constitutia unor compusi organici din organismele vegetale, el indeplineste functii fiziologice si biochimice din cele mai importante, ca cele de reglare a regimului hidric al plantei, participarea la procesul de fotosinteza si la transferul produsilor rezultati din fotosinteza catre organele de rezerva sau de utilizare si de activarea a numeroase sisteme enzimatice